Retcon

2019.sze.16.
Írta: Fodor Bettina, Blogger Szólj hozzá!

Nyerd meg a játszmát!

Vállalkozni bárhol egy életformát jelent. A taxizáshoz manapság Magyarországon elengedhetetlen, hogy legyen a taxisnak egy vállalkozása. Mivel más nem éri meg a jogszabályok miatt, ezért a legtöbben a Katás egyéni vállalkozást (értsd: kisadózó vállalkozás tételes adóját) választják. Könnyű elkezdeni, ha bele van kényszerítve a taxis, de nehéz jól csinálni a mindennapokban. Vajon hol lehet elhasalni? Hol szoktak a legtöbben elhasalni? Hogyan lehet jól játszani és megnyerni a NAV-val és NKH-val folytatott játékot? Szépen sorban megválaszolom a kérdéseket.

ki_nevet_a_vegen.png

Elhasalni mindenképpen a kocsiban lehet, operatív (álruhás) ellenőrzéskor. Mivel az ellenőrök nem fedik fel magukat, esetleg külföldi turistának álcázzák magukat, így könnyű belesétálni a csapdájukba, vagyis hogy nem időben kapják meg az online pénztárgépből a nyugtát. Ha egyáltalán megkapják... Már az is súlyos mulasztásnak számít, ha a visszajáró után kapják kézhez azt a bizonyos fecnit. Egyrészt pénzbírság a büntetés, másrészt további kellemetlen és kötekedő ellenőrzés, majd akár még a Katás adózási módból való kirúgás is a következmények között szerepelhet. Pedig csak egy kb 3x5 cm-es blokkról van szó, és az időzítésről, még úgy is, hogy egyébként maga a nyugta kibocsátási kötelezettség teljesült, vagyis az online pénztárgépbe bele lett ütve az átvett összeg! Csak éppen átadva nem lett, mielőtt az (álruhás ellenőr-) utasok kiszálltak volna az autóból.

De a legtöbben nem itt szoktak elhasalni, hanem a bejelentési kötelezettségeknél. Ugyanis a Katás vállalkozást viszonylag könnyű még laikusként is megnyitni, ha odafigyel az ember, de a további teendők a legtöbbször elmaradnak. Mik a további teendők? A nullás igazolásokhoz, amik a sétáló papírhoz kellenek, így a rendszám sárgításához és magához a taxis engedélyhez, be kell jelentkezni egy székhelyre. Vagyis be kell írni egy címet a vállalkozáshoz. A nem budapesti taxisok legtöbbször az otthoni, vidéki címüket szokták beírni. A vicces, hogy a fővárosi nullás igazoláshoz az ügyintézők egy kamu címmel simán megoldják a bejelentést, hogy a budapesti taxisok tudjanak a fővárosban taxizni. Törvényes? Kicsit sem, de kit izgat, ha már megvan az igazolás és így az engedély?! A gond ezzel csak az, hogy a cím nem valós, de iparűzési adót viszont így már két önkormányzatnak kell fizetni, és ha elkapják ezzel a taxist, akkor még okirathamisítást is rásüthetnek. Pedig csak egy bevett szokásról van szó a fővárosi nullás papír intézésénél. Nullás papír minden évben kelleni fog, így következő évben arculcsapásként éri a mulasztó taxis Katásokat, hogy az önkormányzatoktól nem fognak nullás igazolást kapni, mert hiába fizették meg az iparűzési adót (ha megfizették), de mivel egy külön űrlapon nem jelezték az önkormányzat(ok)nak, hogy adózási módot választanak a településen, így bevallást kell benyújtaniuk az előző évi nyereségük alapján, ami évi 10 M Ft-os elért bevétel mellett akár 160 ezer Forint adót is jelenthet, plusz a bevallási díjat, amit általában a könyvelőirodák külön felszámítanak a katás vállalkozóknál. 

A játékot megnyerni a NAV-val és az NKH-val (Budapesten BKK-val) szemben csak úgy lehet, ha az ő szabályaik szerint játszunk. Vagyis tisztában vagyunk a határidőkkel és a teendőkkel. Ehhez a legtöbben még nem vesznek igénybe szakirányú segítséget csak akkor, amikor már ég a ház a fejük felett. 

Természetesen tudunk segíteni a taxisoknak (nem csak Katásoknak), hogy a szakmai részek rendben legyenek, ugyanis idén novemberben egy nagyszabású rendezvényt szervezünk, ahol szó lesz taxizásról, trükkökről, fortélyokról és persze adózásról is. Részletek itt: https://retcon.hu/taxis-tanacsadas/

Amennyiben a rendezvény nem érdekel, de szívesen meghallgatnál egy taxizáshoz hozzáértő könyvelőt a szakma csínjáról-bínjáról, akkor kattints a következő linkre, ami átnavigál a holnapunkra. Itt megtudsz rólunk is és a kapcsolatfelvételről is több infót.

https://retcon.hu/taxisoknak/

Egy könyvelő "átlagos" napja

Elgondolkodtál már azon, hogy mit is csinálunk a könyvelő irodában? (Hacsak nem te is könyvelő vagy, mert akkor pontosan tudod.) Bizonyára kiábrándító lesz, amit leírok, ugyanis hallani szoktuk a sztereotípiákat arról, hogy mégis mit kéne, hogyan kéne csinálnunk, és nem azokat tesszük.

amit_a_konyvelorol_gondolnak.bmp

Beérkezés:

Nálunk a beérkezés amolyan ébredési sorrendben történik, de mindenkinek ugyanolyan a reggele. Felkel, otthon tesz-vesz-rendetlenkedik, majd beindul az irodába. Kisebb utazgatás után be is érkezik. (Én már ekkor is kb 3-4 telefonhívást kapok, de csak azért, mert az én telefonszámomat nagyon sok ügyfelünk ismeri, és mert a központit csak 9h-tól vesszük fel.) Beérkezést követően ki kávét készít magának, ki kipakolja az ebédre hozott elemózsiáját a hűtőbe. Néha kidobálja onnan az előző napról ott felejtett maradékot, megbarnult gyümölcsöket. Közben megcsörren a telefon, és Julcsi felveszi, hisz ez a feladata. Egyik ügyfelünk az, aki szeretne velem beszélni, de nem tud, mert én csak később megyek be. A kérdésre, hogy milyen ügyben keres, azt válaszolja, hogy azt velem tudja csak leegyeztetni, és kér egy visszahívást. (Később kiderül, hogy csak időpontot szeretett volna velem egyeztetni, amit amúgy is Julcsinál tudott volna.)

Indul a munkavégzés:

A telefon csöng, Julcsi kezeli, szép jegyzeteket készít, esetleg hol Noémit, hol Gabit adja a hívó félnek. Amikor csend van, akkor kezdődik az emailek csekkolása. Az emailekben a feladatok a következők szoktak lenni:

Emailes feladatok:
- jövedelem- és nullás igazolás kikérése
- új munkavállaló bejelentése
- adófolyószámla lekérés (ezt amúgy is havonta küldeni szoktuk nyártól decemberig)
- bankszámla kivonatokat küldenek pdf-ben (ezeket le kell töltenünk, és összeegyeztetni a bevételekkel, cégeknél kontírozzuk, könyveljük)
- NAV online adatszolgáltatáshoz kézi számlát küldenek, aminek az adattartalmát be kell jelentenünk
- Kata bevételi összesítést kérnek
- "Valami jött az ügyfélkapumra. Megnéznétek, hogy mi az?" (Legtöbb esetben csak valami NAV-os spam.)
- könyvelésre leadott szerződést kérnek, amit be kell scannelnünk
- garancia miatti számlát kérnek vissza a könyvelési anyagukból (ezzel később még dolgunk van, mert számla nem hiányozhat a lekönyvelt anyagból, így emlékeznünk kell rá, hogy hiányzik, és vissza kell kérnünk)
- "scanneld be légyszi ezt és ezt a papírt, ha nálatok van!" féle kérések
- ügyfélkapus név és jelszó újra kiküldése, mert elfelejtették az ügyfeleink és kérik.

Emailes kérdések, amikre már akár több óra is elmegy, mire megválaszoljuk őket. A sort a gyengébb kérdésekkel kezdem, és a durvák lesznek hátrébb.
- "Írhatom áfa mentesként azt a számla áfa rovatába, hogy AM vagy azt kell írjam, hogy AAM? Írhatok helyette nullát áthúzva?" - Ha valaki áfa mentes, akkor AAM-et kell írnia az áfa rovatba.
- "Ha májusban már szüneteltem, akkor miért írták elő az adófolyószámlámon májusra a katát?" - azért, mert áprilisban még élő volt a vállalkozás, amit utólag, májusban írnak elő befizetésre.
- "Elrontottam egy számlát. Hogyan javítsam?" - ez egy tipikus órákig válaszolós kérdés, aminél a válaszidő hossza függ a számla elrontásának módjától, mértékétől
- "Szeretnénk párommal gyereket. Milyen feltételekkel tudunk vállalni, ha párom is katás és én is az vagyok?" - erre a kérdésre már egy táblázatot is csináltunk, hogy gyorsabb legyen a válaszidőnk, de arra további kérdések érkeznek ügyfeleinktől...
- "Azt az infót hallottam a szomszédom macskájának az egerétől, hogy a Taxify/Boltosoknak mégsem kell áfát fizetniük, sem bevallaniuk, mert úgyse kapja rajta a NAV őket..." - De rajta kapja a mulasztókat kerek félévente, és olyankor meg a következő problémával keresnek meg minket:
- "Úgy látszik, hogy be kéne vallanom fél éves Taxify/Bolt miatti áfát. Mi a következő lépés?" - személyesen elmondjuk.

Persze az élet nem csak emailek megválaszolásából áll, hanem ügyintézésből és könyvelésből is. Szoros határidőkhöz kell igazodnunk, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek, de persze ehhez nekik kell felénk először adatot szolgáltatniuk. Hogy gördülékeny legyen a dolog, ezért már hónap elején kimennek a "hozd be a könyvelésre a papírjaidat/számláidat/bankszámla kivonataidat!" típusú emailek. Aztán hónap közben a hiányokat bekérő emailek is. Mivel minden hónap 12-éig a munkavállalók után bevallást kell benyújtanunk, ezért Gabi az olyan ügyfeleinktől, ahol van alkalmazott, bekéri azok adatait, szabadnapjait, jelenléti ívüket, és elkezdi a NAV-val az egyeztetést egy-egy ügyfél által rosszul beküldött alkalmi bejelentés javítása ügyében. A NAV-ot elég ritkán lehet elérni, így sokszor kell egy nap őket felhívni, hátha egyszer sikerül. Mivel fejben ott kell lenni, ezért mindig elő kell készíteni a javítandó bevallást, és hozzá az információkat. Ha próbáltál már meg hivatalos ügyet intézni, akkor tudod, hogy ez csak úgy hangzik, mintha gyorsan menne. Legtöbb esetben, ha a NAV mégis felveszi a telefont, akkor tuti, hogy az az ügyintéző pont nem tud segíteni, így másikhoz irányít, akit ugyancsak nehéz elérni. Ördögi kör...

Mivel 9h-17h között vagyunk hétközben nyitva, ezért az ügyfeleink folyamatosan hozzák a könyvelési anyagukat (számlákat, bankszámlákat, szerződéseket, teljesítési igazolásokat, adatlapokat, stb), így fogadnunk kell őket, és aki fizet is készpénzben, annál még a pénztárat is kezelni kell és bevételezni a befizetett összeget, erről készpénz átvételi elismervényt is meg kell írni, és alá kell íratni velük. Mivel ritka az olyan ügyfelünk, akinek ne lenne kérdése, ezért pár kérdést még akkor intéznek is hozzánk, amire természetesen válaszolunk, hisz mindenki érdeke, ha ügyfeleink megkapják a vállalkozásukhoz kellő információkat. Az átlagos ilyen vizit általában 5-15p között szokott mozogni, de volt már, hogy 3 órán keresztül kérdezett minket az egyik ügyfelünk Nem bántuk, de Noémi, aki foglalkozott az ügyféllel, addig nem tudtott könyvelni, emailre válaszolni, NAV-ot hívni, stb. Ettől függetlenül szeretjük a kérdéseket, mert szeretjük, ha ügyfeleink kellően tájékozottak. 

Amikor nincs ügyfél, nincs telefon, nem emailekre válaszolunk, akkor esetleg egy NAV-os ellenőrzésre kell összepakolni az ellenőrzött vállalkozás iratanyagát. Ez azt jelenti, hogy minden egyes számlát be kell scannelni a vizsgált időszakra, ami gyakran három hónapot, vagyis egy negyedévet jelent. Egyesével bescannelni a különböző méretű számlákat baromi sok idő! Emellett nem lehet semmi mást csinálni, hisz a scannelt folyton figyelni kell, és a lapokat egymás után rakosgatni, ügyelve a dupla oldal helyes bemásolására is. Még jó, hogy egyre többen dolgozunk az irodában! :D
De nem csak NAV-os ellenőrzéseket kapunk, hanem olyan hibaüzeneteket, amit a NAV rosszul dolgozott fel, vagy az Önkormányzat nézett be, esetleg az ügyfelünk korábban rosszul adott be, és javítanunk kell. Ezek annyira egyediek, hogy fel se tudnám sorolni mindet. Ilyen ügyből a legdurvábbak azok voltak, amikor egyik-másik ügyfelünk egy postán feladott levelet nem vett át a Kormányhivataltól, ezért a Hivatal törölte a vállalkozásaikat az adatbázisból... Egyrészt felháborító, másrészt gusztustalan, harmadrészt ilyenkor mit csináljanak az érintettek?!

Ha idáig elolvastad ezt a hosszú feladatlistát, akkor bizonyára azt gondolod, hogy még nem is könyveltünk, nem rögzítettünk, csak ügyeket intéztünk, telefonáltunk, ügyfeleztünk, emaileket írtunk, tehát semmi olyan, ami egy könyvelőnek a feladata a Nagy Könyv szerint. Sajnos ma Magyarországon szinte az összes könyvelőiroda ilyen stresszben szenved, és a könyvelőknek alig marad idejük a tényleges munkájukra, vagyis a könyvelésre, és a bevallásokra. Persze hallottam olyan irodákról, ahol az ügyfeleket szinte kitessékelik az ajtón, ha nem hagyják dolgozni a könyvelőket a kérdéseikkel, vagy olyan könyvelőről is hallottam, aki a mai napig nem használja az emailező rendszert, így csak telefonon vagy sms-ben lehet vele kapcsolatot tartani, de ennél mi sokkal korszerűbbek és lojálisabbak vagyunk, ezért vállaljuk ezeket a többlet terheket a könyvelés mellett, hogy ügyfeleinknek megkönnyítsük a vállalkozással járó terheit és ne nehezítsük azokat.

Hazaindulás:

Mivel mindenki a saját bioritmusa szerint jár be dolgozni, ezért legkorábban Gabi szokott minket itt hagyni, aki 7h-15h között dolgozza le a nyolc óráját, néha ennél többet is, ha határidő van. Aztán mi, többiek általában 17h-kor megyünk haza, de van, hogy nálam még van ügyfél, így ez olykor akár órákkal is kitolódik. Néha úgy érezzük, hogy kevés ez a napi 8(-12) óra a munkára. A határidők miatt nem mehetünk akkor szabadságra, amikor szeretnénk, de ha mégis, akkor általában egy ügyfél probléma akasztja meg a nyaralásunkat (az enyémet eddig mindig kettévágta valami...). Ettől függetlenül szeretjük a munkánkat, mert mindannyiunkat a probléma megoldás inspirál. 

Ha tetszett a cikk, oszd meg nyugodtan.

Csokiszenvedélyes könyvelés - avagy horror az irodában

A csokoládé csupa boldogság hormon és endorfin. A könyvelés, bár nyugis irodai munkának tűnik, de tele van stresszel a határidők, ügyfél problémák miatt. Hangsúlyozom, hogy nem az ügyfelek a problémásak, hanem általában csak akkor keresnek meg minket, ha nekik vannak problémáik, és emiatt már azok a mi problémáink lesznek, ami bennünk stresszt okoz. Logikusan jön a következtetés, hogy a csoki ezt a fajta stresszt nagyon jól oldja, és még finom is. Mellékhatása, hogy a ruhák szépen lassan, alattomosan kezdenek a szekrényben összezsugorodni (ami persze bennem ismét egy kis stresszt okoz). 

szuk_ruha_a_retcon_csoki_miatt.jpg

Hallom erre a bevezetésemre Kimmel Gabriella, stressz-coach hangját a fejemben (aki egyébként ügyfelünk is), hogy bizony mi stresszevők vagyunk. Talán igaza lehet, bár nem mindent eszünk, hanem csak csokit és chipset... Höhöhö :D
Kimmel Gabiban az a jó, hogy kérés nélkül elkezd eredményesen coachingolni minket, egyből csillapítva csokiéhségünket, stressz szintünket. (Isteni stresszkezelési technikái vannak, nem hiába az egyik legjobb szakember. Linket hozzá itt találsz: http://kimmelcoaching.hu/)

Térjünk vissza a vitatott egészségű csokoládéhoz. Nálunk beválik az a módszer a stressz ellen, hogy ha valamelyikünk ideges, akkor megdobáljuk csokival. Szó szerint tényleg hozzávágunk az illetőhöz egy darabka #retconcsoki -t. Valamiért mégsem szoktunk e durvának és kegyetlennek látszó bánásmód miatt megsértődni, csak örülünk annak, hogy nem kell a csokiért kimenni a konyhába. :D

_retconcsoki1.jpg

De nem mindig segít a hangulatunkon a csoki! Vannak olyan ügyintézések, amiknél egy tonna csokoládé sem tud minket jobb kedvre deríteni! Példának okáért mondok pár esetet:

- Ügyfelünk, nevezzük Zének, gyanútlanul nem vett át egy Kormányhivatali levelet, amit postán küldtek neki. A postás vagy nem kézbesítette neki, vagy esetleg rossz címre dobta be a zöld papírkát a levélről, így visszament a Kormányhivatalba. Zé egyéni vállalkozó, vagyis elektronikus kapcsolattartásra kötelezett. Mivel gyakran szoktuk ellenőrizni az ügyfélkapuját, hogy minden rendben van-e a Hivatalokkal, ezért kiszúrtuk az egyik ellenőrzéskor, hogy őt az egyéni vállalkozói minőségében a Kormányhivatal megszüntette. Törölte a vállalkozását úgy, hogy még csak nem is értesítette erről az ügyfélkapun keresztül! Még jó, hogy egyáltalán ránéztünk, holott ez nem kötelességünk. Kiderült ugyanis, hogy mivel a postán küldött, papír alapú levelet, amiben csak kérik, hogy mutassa be a székhelyeként használt ingatlanhoz tartozó tulajdonos általi hozzájáruló nyilatkozatot, nem kereste jelzéssel küldte vissza a posta a Kormányhivatalba, és emiatt a Hivatal megszüntette a vállalkozást. Hangsúlyozom, hogy ő elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, így először az Ügyfélkapujára kellett volna a levelet és bármi mást is küldeni, de a Kormányhivatal ezt elrontotta, és a saját hibájuk miatt Zé vállalkozását szüntette meg! Egy évvel később, és jó sok ügyvédnek és bíróságnak kifizetett díj és illeték múlva, Zé az egyéni vállalkozását visszakapta, mert kiderült, hogy ilyet a Kormányhivatal nem csinálhatott volna! (De egy évig vállalkozás nélkül nem tudott dolgozni!)

duhos_retcon.jpg

- Másik horror eset, amikor egy beadott SZJA bevallást javítani kellett, de a NAV még nem dolgozta fel az első bevallást, így annak a javítása hibaüzenetre futott. A NAV megkért minket, hogy adjunk be egy újabb javítást, majd egy újabb önellenőrzést (a kettő nem ugyanaz!), és végül teljes átfogó ellenőrzést végzett. Persze ez nekünk rengeteg óra plusz munkát jelentett, ügyfelünknek meg sok átalvatlan éjszakát. A történet úgy zárult, hogy mindent rendben találtak három hónappal később, amikorra végre feldolgozták az első bevallást. Vagyis a NAV késedelme miatt teljesen feleslegesen kellett ilyen-olyan javító bevallásokat beadni, csak meg kellett volna várni azt a cirka negyed évet, mire a NAV feldolgoz egy amúgy 30 nap alatt feldolgozandó bevallást...

- És ha már SZJA, akkor az is borzalmas, amikor a NAV által elkészített E-SZJA bevallást az ügyfél gyanútlanul elfogadja. Természetesen a NAV rájön, hogy rossz az általuk készített és az ügyfél által elfogadott bevallás, így azt elkezdi javíttatni az ügyféllel - vagyis ügyfelünk könyvélőivel, így velünk. Miért nem lehetett volna eleve jól megcsinálnia a NAVnak a bevallást, hogy utána nekünk ne kelljen dolgoznunk?

Sokáig tudnám folytatni ezeket a horror sztorikat, amikben az a legrosszabb, hogy ilyenekkel kell foglalkoznunk a tényleges és fontos munkánk helyett. Sajnos némelyikről még ma is rémálmom van, pedig ezek nem a képzelet szüleményei, hanem megtörtént esetek. Nap, mint nap fel kell vennünk az ilyenek miatt a boxkesztyűt, és ki kell vernünk a Hivatalokból az ügyfelünk és így a magunk igazát is.

Hát lehet ezt csoki nélkül bírni?!?

 

 

Egy jó online pénztárgéppel százezreket lehet spórolni

A taxis piacon igazából két fajta online pénztárgép szolgáltató van: a Fiscat és a CashCube. A Fiscatet szokták ajánlani, de aki beszélgetett már taxissal, akinek Fiscatje van, az tudja, hogy folyton csak a baj van vele. A CashCube sem a legtökéletesebb, itt is lehetnek akkumulátor hibák, de fele annyi hibája sincs, mint a Fiscatnek. 

taxi.jpg

Mivel nekünk szlogenünk, hogy a jó könyvelő nem kiadás, hanem befektetés, így igyekszünk olyan tanácsokat adni, amivel pénzt spórolhatsz meg. Éppen ezért a teljesség igénye nélkül, csak a beszámolókra alapozva hasonlítjuk össze a kétfajta pénztárgépet. Röviden a Fiscat és a CashCube fillérre egyforma áron kapható, de a Fiscat szerviz igényesebb. A CashCube is meg tud hibásodni, de a szervizelése jóval olcsóbb a másik készüléknél.

Pár ügyfelünk mondta, hogy egyik-másik szerviz röghöz köti őket, csakhogy olcsóbban vásároljanak tőlük online pénztárgépet. Ilyeneket irattatnak alá a taxisokkal, hogy három évig csak XY szervizhez viheti a pénztárgépet, ha az elromlik, cserébe 30ezer forinttal olcsóbban lehet megvenni a készüléket. Garancia persze pluszban nem jár hozzá! Bármit, amit cserélni kell rajta, csak borsos áron cserélnek, és addig még csere készüléket sem biztosítanak. Az első tévhit a szervizekkel kapcsolatban, hogy bármikor lehet szervizet váltani, de a váltás legalább 72h-t vesz igénybe, mert a szerviz megküldi a forgalmazónak a szervizváltás igényét, az visszaigazolja, és akkor a szerviz kap egy kódot, amivel már nyugodtan hozzányúlhat a hibás pénztárgéphez. Érdemes ezért szervizváltáson nem akkor gondolkodni, amikor már baj van a készülékkel.

Amennyiben már az első évben (garancia alatt) bármi problémát tapasztalsz a készülék használata közben, azonnal vidd el a szervizbe, mert akkor még ingyen meg tudják neked csinálni, de később komoly összegeket fizethetsz azért, mert mondjuk beakad a papír, lefagy, felpúposodik, nem tölt, stb.

Ha valaki nem használja az online pénztárgépet, és 30 nap eltelik, akkor el kell vinni a szervizbe, és kérni kell a hivatalos szüneteltetését a készüléknek. Ez törvényi előírás, nincs mit tenni ellene. Ha ezt nem mondták a szervizben, az azért van, mert nem figyelnek oda a készülékedre, így rád sem! Jelenleg egy szerviz van, ahol ezt a CashCube gépeknél távolról is napi szinten figyelik, így rád is odafigyelnek, hogy ne legyen bajod, az a penztargepgyal.hu. Ők még azt is figyelik, hogy folyamatos-e a kommunikáció a gép és a NAV között, így a komoly bajok is elkerülhetőek.

Cseregépet 8 napon túl kötelező biztosítania a szerviznek, ha látható, hogy a hiba nem orvosolható ez idő alatt. Általában szokták látni, de több szervizről is hallottam, hogy nem adnak másik gépet, csak komoly összegekért, pedig kötelességük lenne adni ingyen másikat.

auto_es_penz.jpg

Ne fizess a memória kiolvasásért, mert ez nem taxaméter! Magad is ki tudod olvasni ingyen mind a két készülékből a memóriát, mondjuk egy NAV-os ellenőrzés alkalmával is.
Lépései:
1. Bekapcsolod a gépet, de nem lépsz be a napnyitásba. Ha be volt kapcsolva, akkor zárod a napot.
2. Megkeresed a P MÓD-ot, és belelépsz.
3. Megkeresed az AEE ADATOK-at és belelépsz.
4. RÉSZLETES  vagy ÖSSZESÍTETT lekérdezést választasz.
4. Dátum, vagy sorszám szerint kikeresed a tételeket, amik érdekelnek.
Ennyi!

Nem írtunk mindenről, de nem is lehet mindenről egyszerre írni. Egyéni vállalkozással, taxizással kapcsolatos kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal, ha már minden bejegyzést elolvastál a blogunkon, de még mindig nem találtad meg a választ a kérdéseidre. Taxisoknak a tanácsadás első két órája ingyenes.

Elérhetőségeink:
Tel: +36 1 445 4684
Weblap: https://retcon.hu
E-mail. info@retcon.hu
Címünk: 1152 Budapest, Szentmihályi út 137. Pólus Irodaház

Budapesti taxis székhely és a nullás igazolások

Egy budapesti taxis élete ott kezdődik taxisként, hogy az autót a nevére kell írni, legalább, mint üzembentartó szerepeljen a forgalmiban. De mi is kell az átíráshoz? Az alábbi listában pontokba szedtük neked.

Sorrendben: 
1. Vizsgapapírok (taxis személyszállító, vállalkozói)
2. PÁV II. igazolás
3. Személytaxis vezetői igazolvány
4. Vállalkozás (vagy saját vállalkozás, vagy ahol alkalmazott lehetsz)

A. Ha vállalkozó vagy, akkor az igazolás a vállalkozás kiváltásáról, illetve cégkivonat, ha céged van
B. Ha munkavállaló vagy, akkor munkaszerződés is kell
C. Szakmai vezető erkölcsi igazolása

5. Sárgára matricázott autó (RAL 1023 Traffic Yellow)
6. Taxaméter (taxióra)
7. Nullás igazolás a NAV-tól, önkormányzattól és a fővárostól is
8. Online pénztárgép (ugyan a vizsgához nem kell, de jó, hogy ha már megvan)

politikusi-vagyonnyilatkozat-2.gif

A fenti tételek felmutatása általában nem szokott senkit sem zavarba hozni, mert a vizsgapapírokat amúgy is meg kell szerezni, mint minden szakmához, és a kocsi ügyeit legtöbbször egy meghatalmazott intézi (közel 40-50ezer forintért), a vállalkozást és a NAV nullást a könyvelő. De azok a fránya önkormányzati és fővárosi nullás igazolások! Azért legtöbbször személyesen kell menni, mert ugyan meg lehet kérni a fővárosi igazolást elektronikusan, de amikor elkészült, akkor is személyesen kell bemenni érte. Az önkormányzatit még elektronikusan sem lehet megkérni, tisztelet a kivételnek, mint Debrecen, de elég kevés a debreceni székhelyű budapesti taxis...

Ha budapesti taxizásra kéred az engedélyed, akkor a Főváros elvárja, hogy be legyen jelentve a vállalkozás Budapestre -is. Ez a katás adózású egyéni vállalkozásoknál, ha vidéki a székhelyük, akkor kellemetlen, mert két önkormányzathoz kell fizetni az iparűzési adót. Márpedig kizárásos alapon 98%-ban éri meg katás adózási módot, és 100%-ban egyéni vállalkozási formát választania egy taxisnak. (Társasággal vagy nem éri meg taxizni, vagy lopni-csalni kell hozzá, amit most már gyorsan kiszimatol és elkaszál a NAV. Sajnos még így is sokan ezt az utat választják.) Hogyan oldja meg a Főváros azt, hogy vidék mellett Budapesten is legyen telephelyed? Könnyen: beír egy nagyon kamu címet! Megteheti, hisz ő fogja ellenőrizni maga után. :D

Az önkormányzatok adóosztályának címét nem fogom kigyűjteni, mert sok van belőle, és bárhol vállalkozhatsz, valamint erre honlapok szolgáltatnak adatokat, de a főváros Adó osztályának a címét közzé tehetem: Budapest, V., Városház u. 9-11., de innen átirányítanak a Bárczy István utcába. Nincs külön házszám, amit mondanának neked, ezért adok egy képet, hogy legalább ne sétálj el mellette.

barczy_istvan_utca.bmp

A főváros adóügyi osztályán egy adatlapot kell kitölteni a vállalkozás adataival. Egyéni vállalkozás esetében, ha nem akarsz te, mint vállalkozó nullás igazolásért menni, akkor elvileg el kell, hogy fogadják a meghatalmazottadat is. Elméletben el kell, hogy fogadják, de a gyakorlatban nem nagyon szokták...

Nem írtunk mindenről, de nem is lehet mindenről. Egyéni vállalkozással, taxizással kapcsolatos kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal, ha már minden bejegyzést elolvastál a blogunkon. Taxisoknak a tanácsadás első két órája ingyenes.

Elérhetőségeink:
Tel: +36 1 445 4684
Weblap: https://retcon.hu
E-mail. info@retcon.hu
Címünk: 1152 Budapest, Szentmihályi út 137. Pólus Irodaház

Követhetsz minket facebookon és instagramon is.

Indulás taxizni

Ebben a bejegyzésben fogom összefoglalni, hogy egy induló taxis vállalkozásnak milyen lépéseket kell megtennie, nem csak könyvelési szempontból, hanem szakmai szempontból is. Én, Fodor Bettina, nem vagyok ugyan taxis, de több évnyi taxis könyvelési tapasztalattal és több száz taxis ügyféllel a hátam mögött bátran állítom, hogy a taxizás teljes területére rálátok, és bátran állíthatom, hogy mindig a kezdetek a legnehezebbek. Lehetséges, hogy egy cikksorozat első bejegyzését fogod most olvasni, de tekintsd ezt a listát az induláshoz teljesnek.

Papírok a személyi feltételhez:
- Személytaxi-vezetői szakvizsga
- Személytaxis személyszállító vállalkozói vizsga - szakmai vezetéshez
- Legalább két éves jogosítvány
- PÁV II. engedély
- Büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítvány - szakmai vezetéshez
- Betöltött 21. életév (nem papír, de kell a taxizáshoz)

Ha ezek megvannak, akkor eldöntheted, hogy a magad ura leszel, és kiváltod az egyéni vállalkozóit (katás adózási formában, mert a járulékok miatt ez éri meg jobban), vagy elmész valahova dolgozni, ahol vagy te húzod le a céget, vagy ők húznak le téged. A céges, ún. droidos taxizásnak vannak hátrányai, és sok előnye nincsen, plusz veszélyes és drága, csak hogy a legjobb oldalát mutassam be. Ha nincs más megoldás a taxizásra, akkor érdemes másik szakmát nézni inkább, de így is sokan vannak, akik még nem égették meg magukat eléggé vele.

Mivel én a tiszta és nyereséges megoldásokat szeretem, amik teljes mértékben törvényesek, így már csak azokhoz szólok, akik egyéni vállalkozással szeretnének taxizni a saját örömük és pénztárcájuk javára. Ha valaki egyéni vállalkozóként kíván taxizni, akkor vagy saját maga a szakmai vezető, vagy felvesz erre a posztra egy ismerőst legalább heti 10 órában, akinek megvannak a szükséges papírjai a szakmai vezetéshez, de akkor járulékokat is kell fizetni az alkalmazott (szakmai vezető) után. Érdemes azt a plusz 1 vizsgát gyorsan megcsinálni, mert sokat lehet vele spórolni.

Engedélyhez szükséges vállalkozói papírok (egyéni vállalkozók esetében):
- Vállalkozást igazoló hatósági bizonyítvány (lehet az ügysegédből letöltött igazolás, vagy NAV-os törzslap, de lehet vállalkozói igazolvány is)
- Nullás adóigazolás önkormányzattól (személyesen és olykor elektronikusan kell kikérni)
- Nullás adóigazolás fővárostól (személyesen kell kikérni, és csak budapesti taxizásnál)
- Nullás adóigazolás NAV-tól (csak elektronikusan lehet kikérni)

Gépkocsi sárgításhoz szükséges papírok (=átminősítés sárga rendszámra):
- Forgalmi engedély
- Törzskönyv (a tulajdonjog igazolásához)
- Nem saját tulajdonú, ill. lízingelt gépkocsi esetén üzemeltetési jogviszony igazolása (bérleti szerződés, pénzintézeti hozzájárulás, hogy a kérelmező taxiként üzemeltetheti a járművet)

Ha már megvan a sárgítása az autónak és minden igazolást megkaptál a BKK-tól, akkor mehetsz ki az utcára, de arra figyelj, hogy legyen online pénztárgép a kocsiban a taxaméter mellett! Ha nincs, akkor minden egyes útról számlát kell kiállítanod, és minden utastól el kell kérned a nevét és a lakcímét/székhelyét. Sokan nem adják meg, és ekkor téged fognak büntetni mind a BKK-sok, mind a NAV-osok. Érdemesebb inkább gyorsan egy online pénztárgépbe beruházni, elkerülve a kellemetlenségeket és a felesleges NAV-os ellenőrzéseket. Ugyanis, ha csak számlát állítasz ki, akkor a következő hónap 15-ig PTGSZLAH nevű nyomtatványt kell beküldeni a NAV-nak napi bontásban a számláidról. Ha beküldöd, akkor ellenőrizni fog, hogy miért nincs online pénztárgéped. Ha elmulasztod, akkor bírságot kapsz. Remélem, sikerült rábeszélnem egy online pénztárgépre, ha eddig csak vacilláltál, hogy feltétlen szükséges-e. Nos, mindenképpen szükséges az online pénztárgép. Ha az autó sárga fóliáját kifizetted, akkor ne ez állítson meg a taxizás elkezdésében. Egy online pénztárgép kb 150.000 Ft-ba kerül, de a Ventus-953 Kft-nél lehet részletre is kapni.

Amennyiben a vállalkozással kapcsolatban további kérdéseid vannak, úgy keress bizalommal az info@retcon.hu email címünkön, a +36 30 501 1428-as telefonszámon, vagy nézelődj weboldalunkon  https://retcon.hu/taxisoknak/  és kérj időpontot egy ingyenes konzultációra. Én maradok tisztelettel, Fodor Bettina, a Retcon Könyvelő iroda vezetője.

"Mi a baja a könyvelőnek?" - Megmondom :)

merges.jpg

Sok vállalkozó fordul a Retcon Kft.-hez, ami a könyvelőirodám, hogy oldjuk meg nekik a problémákat, hisz ők inkább szalonvezetésben jeleskednek, vagy éppen az autó-bérbeadásban. Mindenki csinálja is azt, amihez ért, és ha valami nem megy neki, akkor azt adja ki a kezéből. Ezt a tézist vallom én is, de valljuk be, hogy nem mindenhez értenek a legjobb könyvelők sem! Egy fodrásztól se várhatjuk el, hogy telefonon keresztül vezényeljen le egy bolti hajfesték felrakást, vagy autószerelőtől, hogy a műszerfal megbontása nélkül javítsa meg a tolatóradart, így a könyvelőtől se várhatjuk el, hogy mondjuk, bemondásra könyveljen a „majd hozom a számlát” mondat kíséretében. Ha nem tudod, hogy milyen elvárásaid lehetnek a könyvelődtől, de furcsának találod, hogy nem veszi fel neked a telefont két napig, vagy ha ingerületet érzel a hangjában, ha hétvégén zavarod, akkor bizonyára te is elkezdesz megsértődni rá, holott csak elcsúszott köztetek a kommunikáció. Ezért most összefoglalok egy kisebb szösszenetet, ami alapján Neked is könnyebb kiadnod a feladatokat a könyvelődnek és ő nem fog csúnyán nézni rád legközelebb, ha meglát.

osszefogas.jpg

A könyvelő csak az átadott bizonylatok (számlák, szerződések, stb) alapján könyvelhet.
Ez a törvény, így nem lehet elvárni senkitől, hogy a törvényeket megszegve, valaki hasára ütve végezzen el egy ilyen komoly és felelősségteljes feladatot. Egyrészt rizikós, mert kiderülhetnek a hiányok, másrészt erkölcsi kérdéseket fog felvetni egy idő után a könyvelővel szemben. Pedig annyiszor ostromolnak engem is ilyenekkel az ügyfelek! Elmagyarázzák, hogy milyen ügyletről van szó, de a szerződéseket nem hozzák, pedig anélkül nem könyvelhetnénk bizonyos tételeket. Lyukat beszélnek a hasamba telefonon, hivatkoznak a bizalomra, meg hasonló dolgokra, hogy ugyan könyveljünk le egy szállítói számlát (kiadást), persze számla nélkül, címszóval, hogy „majd hozom!”. Nos, NEM! Egy magára valamit is adó könyvelő rugalmas ugyan, de hajthatatlan! Ilyenkor szokták azt mondani rám, hogy merev vagyok, de végül, amikor ellenőrzésen nyugodtan megy át a cég, akkor mégis megköszönik nekem, hogy merev voltam, és hajthatatlan. Jelmondatom, hogy borravalót ilyenkor sem fogadok el, de hát ki tudna ellenállni egy kis csokinak?! ;)

Késett anyagok késett könyvelése nem a könyvelő hibája.
Ugyanis nem várható el egy körmöstől, hogy egy három órás műkörmöt másfél óra alatt készítsen el 10 ujjon, csak mert a vendége késett, és ezzel a következő vendégét is várakoztassa meg, így egy könyvelőtől sem várható el, hogy a nem határidőre meghozott havi/negyedéves/éves könyvelési anyagokat mások kárára előre vegye, és ezzel totálisan elússzon akár egy bevallási időszakban, akár csak adminisztrációban. A kivételektől eltekintve sokszor hallottam elkésett anyag esetében, amikor az ügyfelem félősen megkérdi, hogy „holnap már lehet tudni, hogy hogyan áll a cégem/vállalkozásom?”. Nem lehet tudni! Ha semmibe vette a megbeszélt időpontot, akkor ne várjon rövid határidőn belül eredményt. Itt még a csoki sem segít, hogy gyorsabban dolgozzunk.

Egy könyvelőnek lojálisnak kell lennie az ügyfeléhez, de elsődleges feladata a hatóságoknak való megfelelés.
Alapelvem, és a könyvelőirodámat is így vezetem, hogy bizony minden állampolgárnak, és vállalkozásnak adót kell fizetnie. Csak éppen az nem mindegy, hogy mennyit. Ameddig törvényesen lehet adót csökkenteni, addig nekem sem kell aggódnom, hogy egy NAV ellenőrzésen megfelel-e a beadott anyag a hatóságnak, vagy pedig akár a szakmai jó hírnévtől is búcsúzni kell egy kevésbé törvényes ügyfél miatt. Ha a kettő közül választani kell, akkor inkább a jó hírnév maradjon, mert ha egy kicsit is törvénytelen ügyfél nem szeretne egyáltalán adót fizetni, még keveset se, akkor lehet, hogy egy idő után a munkadíjat sem akarja kifizetni. Ingyen viszont senki sem szeret dolgozni... És még csokit sem kapunk az ilyen ügyféltől. :(

A könyvelőnek fel kell dolgoznia a kapott könyvelési anyagot, de azért a vállalkozótól/cégvezetőtől elvárható, hogy rendszerezve adja át.
Tény, hogy a könyvelési munka ott kezdődik, hogy kategorizálni kell a kapott anyagot vevőre, szállítóra, bankra, pénztárra, bevételre, kiadásra, szerződésre, céges anyagra, bérügyi dolgokra, szóval elég sok felé kell szétbontani. Viszont háromszor annyi ideig kell feldolgozni egy szatyorban kapott, vagy összegyűrt bizonylatokat tartalmazó papírhalmazt, mint egy előkészített csomagot, amin a papírok nincsenek összehajtva, és legalább egy kicsit rendszerezve vannak. Ha a vállalkozó nem tiszteli meg a cégét annyival, hogy odafigyelve gyűjti a bizonylatokat, akkor ne csodálkozzon, ha a többletmunkáért a könyvelője a piaci ár háromszorosát kéri el, és egy tábla csokit is mellé.

csoki.jpg

Könyvelő váltáskor az új könyvelő alapesetben soha nem korrigálhatja az előző könyvelő által vétett hibákat.
Külön megállapodás esetén, ha a megbízó ezt kifejezetten kéri, akkor lehet kivételt tenni, de akkor a megbízó számoljon extra kiadásokkal az új könyvelőre rótt többletmunka miatt. Itt jegyezném meg, hogy a vállalkozó/cégvezető feladata a folyamatos munkavégzéséhez szükséges információkról biztosítani a könyvelőt, és nem etikus a két könyvelőjét (régit az újjal) összeereszteni. Sok esetben tapasztaltam, hogy szakmailag ilyenkor a két könyvelő összefog, mert a régi védeni akarja szakmai megbízhatóságát, méltóságát, az új pedig bizonyítani akarja, hogy ő a megbízhatóbb és méltóbb a feladatra. Ilyenkor a régi könyvelő utal arra, hogy a volt ügyfele nem a legjobb ügyfél, és hogy ő mindent megtett, ezért az új könyvelő résen lesz az új ügyfélnél, és megpróbálja bebizonyítani, hogy ő a jobb, és az ügyfele jól választott. Szóval az összeeresztés kényelmetlen, kellemetlen és sokszor káros mindenkire nézve, még akkor is, ha a felek mindegyike szereti a csokit.

Nem a könyvelő feladata a cégjogi, hitelfelvételi és kamarai ügyek intézése.
Szerződést sem a könyvelőnek kell írnia, beleértve a munkaszerződéseket. Ezek jogi dolgok, a vállalkozó/cégvezető bízzon meg ezzel jogászt. Ha a könyvelő mégis rendelkezik a szükséges szerződésekkel, akkor azokat piaci áron értékesítheti ügyfelének, hisz bizonyára ő is fizetett érte a jogászának. Ugyanígy nem kötelessége egyik kamaránál sem az eljárás, kapcsolatfelvétel és egyéb dolgok. A céges hitelfelvételeket a legtöbbször pont a hitelügyintézők intézik úgy, hogy a könyvelőkre uszítják rá a cégvezetőket, hogy csinálják meg az ügyintézők feladatait, töltsenek ki hitelkérelmi nyomtatványokat. Az egy másik szakma, tehát ilyen esetben a könyvelő kiadhat egy főkönyvet, egy korosított analitikát, de a kérelmet nem töltheti ki, mert nem az ő feladata. Adatokat adhat, de ennyi.

Nem a könyvelő feladata ellátni a banki teendőket.
Bizonyára nagy bizalmat jelent, ha az ügyfél a könyvelőre bízza a bankjának kezelését, hogy a könyvelő a munkájához szükséges kivonatokat közvetlen húzza le a netbankból, vagy indítson az ügyfél helyett utalást, akár a saját könyvelési számlájának kiegyenlítése végett, de ez nem a feladata! Ez egy megtisztelő státusz, de nem feladat, így ilyenre a könyvelőt a vállalkozó semmilyen esetben sem utasíthatja. Mint ahogy a házipénztár vezetése sem feladata a könyvelőnek, mert nevéből adódóan helyileg sem tudja ezt a nyilvántartást vezetni (igaz, hogy a vállalkozók viszont egyáltalán nem tudják mi az, és hogy vezetni kellene, de ez egy másik tészta. Ilyen hiányosságokra ott az Ügyvezető Akadémia). Ez mind a cégvezető/vállalkozó feladata, és ezt nem adhatja ki a kezéből lustaság, időhiány, hanyagság és egyéb jellembeli hibák miatt, pláne nem a könyvelőjének. Szervezze úgy az életét, hogy ezeket a feladatokat intézze saját maga, hisz ezért lett vállalkozó!

A vállalkozás stratégiai tervezése sem a könyvelő feladata.
Tanácsot adni lehet, de egy stratégiai tervezés ennél azért többet jelent, és minthogy a ráfordított többletmunka is időigényesebb, ezért külön díjazás alapján részt vehet a feladatban egy könyvelő, de csak mint számviteli szakember. Kötelezni erre még külön díjazás alapján és csokiért cserébe sem lehet!

Remélem, hogy tudtam segíteni abban, mit NE várj el a könyvelődtől, amiért ő ideges lehet rád. Ha nem, és ő mégis ideges, akkor gyere el hozzám egy ingyenes tanácsadásra, mert velem biztosan könnyű dolgod lesz, hisz már elmondtam, hogy milyen határt nem szabad átlépned, illetve a sok csoki szinte mindig kiengesztel. :)

Én Fodor Bettina voltam, és egyben a Retcon Kft. ügyvezetője. Célom, hogy minden vállalkozó megtanuljon vállalkozni.

fodor_bettina682li.JPG