Indulás taxizni

Ebben a bejegyzésben fogom összefoglalni, hogy egy induló taxis vállalkozásnak milyen lépéseket kell megtennie, nem csak könyvelési szempontból, hanem szakmai szempontból is. Én, Fodor Bettina, nem vagyok ugyan taxis, de több évnyi taxis könyvelési tapasztalattal és több száz taxis ügyféllel a hátam mögött bátran állítom, hogy a taxizás teljes területére rálátok, és bátran állíthatom, hogy mindig a kezdetek a legnehezebbek. Lehetséges, hogy egy cikksorozat első bejegyzését fogod most olvasni, de tekintsd ezt a listát az induláshoz teljesnek.

Papírok a személyi feltételhez:
- Személytaxi-vezetői szakvizsga
- Személytaxis személyszállító vállalkozói vizsga - szakmai vezetéshez
- Legalább két éves jogosítvány
- PÁV II. engedély
- Büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítvány - szakmai vezetéshez
- Betöltött 21. életév (nem papír, de kell a taxizáshoz)

Ha ezek megvannak, akkor eldöntheted, hogy a magad ura leszel, és kiváltod az egyéni vállalkozóit (katás adózási formában, mert a járulékok miatt ez éri meg jobban), vagy elmész valahova dolgozni, ahol vagy te húzod le a céget, vagy ők húznak le téged. A céges, ún. droidos taxizásnak vannak hátrányai, és sok előnye nincsen, plusz veszélyes és drága, csak hogy a legjobb oldalát mutassam be. Ha nincs más megoldás a taxizásra, akkor érdemes másik szakmát nézni inkább, de így is sokan vannak, akik még nem égették meg magukat eléggé vele.

Mivel én a tiszta és nyereséges megoldásokat szeretem, amik teljes mértékben törvényesek, így már csak azokhoz szólok, akik egyéni vállalkozással szeretnének taxizni a saját örömük és pénztárcájuk javára. Ha valaki egyéni vállalkozóként kíván taxizni, akkor vagy saját maga a szakmai vezető, vagy felvesz erre a posztra egy ismerőst legalább heti 10 órában, akinek megvannak a szükséges papírjai a szakmai vezetéshez, de akkor járulékokat is kell fizetni az alkalmazott (szakmai vezető) után. Érdemes azt a plusz 1 vizsgát gyorsan megcsinálni, mert sokat lehet vele spórolni.

Engedélyhez szükséges vállalkozói papírok (egyéni vállalkozók esetében):
- Vállalkozást igazoló hatósági bizonyítvány (lehet az ügysegédből letöltött igazolás, vagy NAV-os törzslap, de lehet vállalkozói igazolvány is)
- Nullás adóigazolás önkormányzattól (személyesen és olykor elektronikusan kell kikérni)
- Nullás adóigazolás fővárostól (személyesen kell kikérni, és csak budapesti taxizásnál)
- Nullás adóigazolás NAV-tól (csak elektronikusan lehet kikérni)

Gépkocsi sárgításhoz szükséges papírok (=átminősítés sárga rendszámra):
- Forgalmi engedély
- Törzskönyv (a tulajdonjog igazolásához)
- Nem saját tulajdonú, ill. lízingelt gépkocsi esetén üzemeltetési jogviszony igazolása (bérleti szerződés, pénzintézeti hozzájárulás, hogy a kérelmező taxiként üzemeltetheti a járművet)

Ha már megvan a sárgítása az autónak és minden igazolást megkaptál a BKK-tól, akkor mehetsz ki az utcára, de arra figyelj, hogy legyen online pénztárgép a kocsiban a taxaméter mellett! Ha nincs, akkor minden egyes útról számlát kell kiállítanod, és minden utastól el kell kérned a nevét és a lakcímét/székhelyét. Sokan nem adják meg, és ekkor téged fognak büntetni mind a BKK-sok, mind a NAV-osok. Érdemesebb inkább gyorsan egy online pénztárgépbe beruházni, elkerülve a kellemetlenségeket és a felesleges NAV-os ellenőrzéseket. Ugyanis, ha csak számlát állítasz ki, akkor a következő hónap 15-ig PTGSZLAH nevű nyomtatványt kell beküldeni a NAV-nak napi bontásban a számláidról. Ha beküldöd, akkor ellenőrizni fog, hogy miért nincs online pénztárgéped. Ha elmulasztod, akkor bírságot kapsz. Remélem, sikerült rábeszélnem egy online pénztárgépre, ha eddig csak vacilláltál, hogy feltétlen szükséges-e. Nos, mindenképpen szükséges az online pénztárgép. Ha az autó sárga fóliáját kifizetted, akkor ne ez állítson meg a taxizás elkezdésében. Egy online pénztárgép kb 150.000 Ft-ba kerül, de a Ventus-953 Kft-nél lehet részletre is kapni.

Amennyiben a vállalkozással kapcsolatban további kérdéseid vannak, úgy keress bizalommal az info@retcon.hu email címünkön, a +36 30 501 1428-as telefonszámon, vagy nézelődj weboldalunkon  https://retcon.hu/taxisoknak/  és kérj időpontot egy ingyenes konzultációra. Én maradok tisztelettel, Fodor Bettina, a Retcon Könyvelő iroda vezetője.