Nyerd meg a játszmát!

Vállalkozni bárhol egy életformát jelent. A taxizáshoz manapság Magyarországon elengedhetetlen, hogy legyen a taxisnak egy vállalkozása. Mivel más nem éri meg a jogszabályok miatt, ezért a legtöbben a Katás egyéni vállalkozást (értsd: kisadózó vállalkozás tételes adóját) választják. Könnyű elkezdeni, ha bele van kényszerítve a taxis, de nehéz jól csinálni a mindennapokban. Vajon hol lehet elhasalni? Hol szoktak a legtöbben elhasalni? Hogyan lehet jól játszani és megnyerni a NAV-val és NKH-val folytatott játékot? Szépen sorban megválaszolom a kérdéseket.

ki_nevet_a_vegen.png

Elhasalni mindenképpen a kocsiban lehet, operatív (álruhás) ellenőrzéskor. Mivel az ellenőrök nem fedik fel magukat, esetleg külföldi turistának álcázzák magukat, így könnyű belesétálni a csapdájukba, vagyis hogy nem időben kapják meg az online pénztárgépből a nyugtát. Ha egyáltalán megkapják... Már az is súlyos mulasztásnak számít, ha a visszajáró után kapják kézhez azt a bizonyos fecnit. Egyrészt pénzbírság a büntetés, másrészt további kellemetlen és kötekedő ellenőrzés, majd akár még a Katás adózási módból való kirúgás is a következmények között szerepelhet. Pedig csak egy kb 3x5 cm-es blokkról van szó, és az időzítésről, még úgy is, hogy egyébként maga a nyugta kibocsátási kötelezettség teljesült, vagyis az online pénztárgépbe bele lett ütve az átvett összeg! Csak éppen átadva nem lett, mielőtt az (álruhás ellenőr-) utasok kiszálltak volna az autóból.

De a legtöbben nem itt szoktak elhasalni, hanem a bejelentési kötelezettségeknél. Ugyanis a Katás vállalkozást viszonylag könnyű még laikusként is megnyitni, ha odafigyel az ember, de a további teendők a legtöbbször elmaradnak. Mik a további teendők? A nullás igazolásokhoz, amik a sétáló papírhoz kellenek, így a rendszám sárgításához és magához a taxis engedélyhez, be kell jelentkezni egy székhelyre. Vagyis be kell írni egy címet a vállalkozáshoz. A nem budapesti taxisok legtöbbször az otthoni, vidéki címüket szokták beírni. A vicces, hogy a fővárosi nullás igazoláshoz az ügyintézők egy kamu címmel simán megoldják a bejelentést, hogy a budapesti taxisok tudjanak a fővárosban taxizni. Törvényes? Kicsit sem, de kit izgat, ha már megvan az igazolás és így az engedély?! A gond ezzel csak az, hogy a cím nem valós, de iparűzési adót viszont így már két önkormányzatnak kell fizetni, és ha elkapják ezzel a taxist, akkor még okirathamisítást is rásüthetnek. Pedig csak egy bevett szokásról van szó a fővárosi nullás papír intézésénél. Nullás papír minden évben kelleni fog, így következő évben arculcsapásként éri a mulasztó taxis Katásokat, hogy az önkormányzatoktól nem fognak nullás igazolást kapni, mert hiába fizették meg az iparűzési adót (ha megfizették), de mivel egy külön űrlapon nem jelezték az önkormányzat(ok)nak, hogy adózási módot választanak a településen, így bevallást kell benyújtaniuk az előző évi nyereségük alapján, ami évi 10 M Ft-os elért bevétel mellett akár 160 ezer Forint adót is jelenthet, plusz a bevallási díjat, amit általában a könyvelőirodák külön felszámítanak a katás vállalkozóknál. 

A játékot megnyerni a NAV-val és az NKH-val (Budapesten BKK-val) szemben csak úgy lehet, ha az ő szabályaik szerint játszunk. Vagyis tisztában vagyunk a határidőkkel és a teendőkkel. Ehhez a legtöbben még nem vesznek igénybe szakirányú segítséget csak akkor, amikor már ég a ház a fejük felett. 

Természetesen tudunk segíteni a taxisoknak (nem csak Katásoknak), hogy a szakmai részek rendben legyenek, ugyanis idén novemberben egy nagyszabású rendezvényt szervezünk, ahol szó lesz taxizásról, trükkökről, fortélyokról és persze adózásról is. Részletek itt: https://retcon.hu/taxis-tanacsadas/

Amennyiben a rendezvény nem érdekel, de szívesen meghallgatnál egy taxizáshoz hozzáértő könyvelőt a szakma csínjáról-bínjáról, akkor kattints a következő linkre, ami átnavigál a holnapunkra. Itt megtudsz rólunk is és a kapcsolatfelvételről is több infót.

https://retcon.hu/taxisoknak/